Waarom gastouderopvang?


Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang, waarbij de opvang plaatsvindt bij gastouders.
Gastouders zijn professionals die het leuk vinden om voor langere tijd uw kind bij hun thuis op te vangen. Gastouderopvang is dus kinderopvang in huiselijke sfeer. Met deze vorm van opvang krijgt uw kind de aandacht die het thuis ook zou ontvangen.

Veel persoonlijke aandacht

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Doordat een gastouder minder kinderen tegelijkertijd opvangt dan een leidster in het kinderdagverblijf of de BSO heeft een gastouder meer tijd en aandacht voor uw kind. Zo kan de gastouder goed inspelen op de behoeftes en meer aandacht geven aan de talenten van uw kind.

 

Voordeliger

Wanneer u gebruik maakt van geregistreerde gastouderopvang heeft u recht op kinderopvangtoeslag. U hoeft geen dagdelen af te nemen, maar betaalt u per uur. U betaalt dus alleen de uren die u afneemt! Dit kan u als gezin al snel duizenden euro's per jaar opleveren ten opzichte van de oppas, het kinderdagverblijf of de BSO.

Flexibel

U kunt met uw gastouder afspraken maken over de begeleiding en dagindeling van uw kind. Vaak heeft de gastouder de mogelijkheid om in te spelen op uw persoonlijke wensen. Gastouderopvang is een flexibele opvang vergeleken met het kinderdagverblijf. Je hebt geen vaste tijden voor het brengen en halen. Wel is het voor de gastouder makkelijker om van te voren een tijd af te spreken. Avond-, nacht- en weekendopvang kunnen in overleg ook geregeld worden. Iets later de kinderen ophalen, af en toe een late vergadering bijwonen en uw kind laten mee-eten met het gastgezin is meestal geen probleem.

Sociaal

Bij een gastouder leren de kinderen om te gaan met andere kinderen. Ze leren samen delen en samen spelen. De gastouder zal het onderling oplossen van kinderprobleempjes ook in goede banen kunnen leiden.

Gezellig en vertrouwd

Een kind kan zich optimaal ontwikkelen in een veilige, rustige omgeving waar het zich thuis voelt. Gastouderopvang vindt plaats bij de gastouder of bij u thuis. Een huiselijke omgeving dus die erg vertrouwd aanvoelt. Bovendien ziet uw kind iedere dag hetzelfde vertrouwde gezicht van de gastouder. Dit is een wezenlijk verschil met de opvang van een kinderdagverblijf of BSO waar meerdere leidsters op een groep staan en uw kind iedere dag met andere leidsters van doen heeft.